.: Mati itu PASTI :.
Salam mahabbah...akhirnya,setelah sekian lama blog ini ditinggal sepi, saya gagahi jua malam ini untuk memulakan semula rutin menulis ini. Penulisan perlu diasah,barulah muncul idea-idea yang baru dan terkini. Sepi tidak bermakna sunyi (mcm mana tu??? falsafah sikit..)

Sekadar perkongsian di malam hari.

Petang tadi,satu kejadian yang tragis telah berlaku di UM, kampus kesayanganku. Kejadian yang mengakibatkan kematian. Sepanjang pengamatan saya,ini merupakan kejadian ngeri yang kedua yang telah berlaku sepanjang saya menuntut di kampus induk ini. Kemalangan yang melibatkan mahasiswa dan bangunan. Jika sebelum ini,kejadian yang berkaitan dengan keselamatan selalu dikaitkan dengan pelajar luar kampus tetapi hari ini terbukti,di mana sekali pun kita berada,pasti ada bahaya di situ. Bagaimana untuk kita menjaga diri dan harta? Ini persoalan yang perlu dijawab oleh setiap individu.

Hati berdegup kencang saat saya mendapat khabar berita tentang kematian allahyarham Zulkhairi Azmi bin Md. Bukhari akibat terjatuh daripada bangunan setinggi 5 tingkat di Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah. Terdetik dalam hati, benarlah ajal itu tidak mengenal usia. Dalam usia semuda 19 tahun tentu masih banyak yang ingin digapai oleh anak muda ini. Namun, kuasa Allah SWT siapa yang bisa menghalang.

"Setiap insan pasti akan merasai mati"

Sekadar muhasabah bersama,hargailah setiap detik,saat dan ketika yang kita lalui dengan perkara-perkara yang bermanfaat. Gunakanlah usia muda kita sebaik mungkin agar nanti,saat bertemu Allah SWT kita punya jawapan bagi segala soalan, kita punya hujah bagi segala amalan dan kita punya kunci untuk membuka pintu syurga. Andai esok Izrail datang kepada kita, apakah cukup persiapan kita?

** Ya Allah...diriku ini terlalu lemah...hina...bimbang benar hati ini,andai ajalku bertamu saat bekalanku masih belum mampu menjadi mahar syurgaMu.. takut benar diri ini andai langkahan juang ini terkandas di tangah jalan...bantulah diri ini..didiklah jiwa ini..tunjuki hambaMu ini ke jalan yang benar..jalan yang Engkau redhai...**